АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » празник, премиера, спомени

празник, премиера, спомени

Архив

В днешния празничен ден, в който честваме светеца и небесен общобългарски покровител свети Иван Рилски, ше има няколко хубави събития.

В 18.30 часа в Аулата ще има представяне на книгата на доц. д-р Камелия Спасова Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата, публикувана от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ през тази година.

Във фейсбук събитието е представено с плакат и кратки отзиви от някои от колегите, които ще говорят за изследването:

Книгата ще представят Миглена Николчина, Васил Видински, Богдана Паскалева, Борис Илиев и Невена Панова.

Изследването анализира с размах различни и изненадващи репонятизации на миметичното, като демонстрира, че модерният мимесис – чрез своята опосредстваност и саморефлексия – винаги създава оста тък. Тъкмо това исторично и теоретично наблюдение свързва миметичното с модерността и авангарда. В крайното си удвояване саморефлексията в литературата е мимесис в мимесиса. Вероятно затова книгата се чете с удоволствие, което умножава удоволствие то от нейното създаване„.

Васил Видински

Чрез връщане към началата на филологията „Модерният мимесис“ постига очертаването на една нова перспектива за развитието на тази наука, която винаги и все още предстои. В книгата на Камелия Спасова филологията се разгръща като вълнуващ пейзаж: многоизмерната територия на литературата, езика и тяхното научно осмисляне, където мисълта успява да мисли и самата себе си„.

Богдана Паскалева

„Книгата на Камелия Спасова анализира мрежа от теоретични проблеми, вариращи от спора между аномалисти и аналогисти и Платоновото понятие за мимесис до постчовешкото. Това, което ги свързва в мрежа, е преди всичко грижата за двойното, неединното, повторителното, второстепенното, отместеното или пресеченото от произхода си“.

Тодор Христов

***

Също така тази сутрин след 10 ч (до около 10:30 ч) колегата Димитър Драгнев ще говори по БНР – Програма „Христо Ботев“ в рубриката „Образованието влиза в час“. Както той съобщи: „Темите са образованието (по-общо) и по-конкретно, разбира се, за обучението по латински.Можете да слушате на 92.9 MHz (в София) или онлайн тук: http://player.bnr.bg/?p=2 .“

***

Припомням си, че в навечерието на този празничен ден, на 18 октомври преди две години в Зала 1 се състоя представянето на Метафизика, кн. IV-IX,

издадена от „Дива 2007“. Припомням за това радостно събитие със снимки, направени също от д-р Камелия Спасова. 

http://dimkasdiary.blogspot.com/2019/12/blog-post_81.html

Две години след публикуването и на „средните“ шест книги, чрез които цялата Метафизика достигна до четящите на български език в превода на Николай Гочев, пак на 18 октомври, довечера, от 18.30 часа в 189 кабинет в много тесен студентски кръг ще започне избираемият курс Античната метафизика, който е част от обновената магистърска програма Класически езици и антична литература. Курсът ще започне в присъствието на преводача и ще обхване теми по програмата на лекциите, съставена от него: най-важното за първата философия не само при, но и преди, и след Аристотел. Лекциите през този семестър ще бъдат водени от мен, Димка Гочева, редакторка на някои от книгите на Метафизика и преводачка на За небето.

Димка Гочева


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: