АРУКО

imagesCAAKFYUS22.02.2013г.

    Поредната сбирка от цикъла семинари, организирани около темата Интелектуалците през античността, беше  посветена на  интелектуалната активност на оратора Изократ.

Лектор на семинара беше доц. д-р Виолета Герджикова, която, заедно с Николай Шаранков, е основен преводач на речите на Изократ от старогръцки на български език.  Водещ на настоящата дискусия беше д-р Невена Панова.

  В своето изложение доц. Герджикова наблегна на образа на Изократ като човек, чиято активност се вписва напълно в представите за интелектуалец, които имаме в съвременността. Съчетавайки биографичния с дескриптивно-аналитичния подход,  тя разшири образа на познатия основно като оратор и учител по реторика Изократ, допълвайки известното за неговата дейност със свидетелства за присъствието на концепцията за образованието в речите му – като дело, което трябва да изгражда личността във всички аспекти на нейното поведение и мислене. И така, образованието бе представено като занимание, снабдяващо личността с умения за адекватно справяне в различни ситуации, и по този начин – развиващо способностите на обучавания.

      Естествената посока на последвалата дискусия беше активирана от акцентите именно върху задачата на образованието, които лекторът  постави  в изложението си. Последва оживено и полемично осмисляне на неговата  роля и същност, свързано с множество препратки към други антични автори, към история на философията, към съвременни автори, както  и към конкретни  примери от непосредственото настояще. В разговора се включиха проф. Миглена Николчина, д-р Камелия Спасова, доц. Димка Гочева, доц. Ирен Александрова и др. Особен интерес предизвика изказването на един от новоприетите  членове на Асоциацията  (Боил Мусев), който онагледи чрез оригинален пример  от личното си всекидневневие своята теза за образованието като дело, което трябва да надхвърля усвояването на факти.

   Друга линия в дискусията прокара доц. Николай Гочев, който постави въпроса за възможната позиция на Изократ като своеобразен вид идеолог, пропагандиращ  идеите на определен елит.

З. Д.


Вашият коментар