АРУКО

Начало » СЕМИНАРИ » Епиномис – последният диалог на Платон? Текст, преводи и интерпретации.

Епиномис – последният диалог на Платон? Текст, преводи и интерпретации.

Материалът се препубликува от брой  25 на Литературен Вестник за 2011г.

http://www.bsph.org/members/files/pub_pdf_1224.pdf

Последният диалог на Платон?

Седми семинар на Югоизточноевропейската асоциация по
антична философия на тема Епиномис –последният диалог на Платон?

    epinomis2- snimkiМежду 22 и 24 юни в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Седмият семинар на Югоизточноевропейската асоциация по антична философия. Тази година темата гласеше Епиномис – последният диалог на Платон? Текст, преводи и интерпретации.
Семинарът беше организиран от Катедрата по класическа филология към Факултета по класически и нови филологии и Катедрата по история на философията към Философския факултет. Освен участниците от Софийския университет в представянията и дискусиите активно се включиха множествоо чуждестранни гости, които в продължение на три дни неуморно обсъждаха проблемите за истинската мъдрост, пътя към
щастието и живота на философа. Към това се прибавиха и въпросите за автентичността на авторството и постплатоновата рецепция на диалога.
Семинарът беше открит от зам.-ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и ръководителя на Катедрата по история на философията доц. Димитър Денков. Приветствени думи произнесе и ръководителят на магистърската програма по Антична култура и литература доц. Николай Гочев.

Представянето на диалога Епиномис и дискусията върху него започнаха с презентацията на проф. Ричард Маккирахан, преподавател в университета Помона, САЩ, и преводач на диалога на английски език. Проф. Маккирахан резюмира диалога, след което коментира подробно уводната част, поставяща основния въпрос в текста: „Що е мъдрост и как тя може да бъде постигната?“.
Предварително разделеният на тематични части диалог беше последователно анализиран от д-р Ищван Барани (Будапещенски университет), д-р Невена Панова (СУ), доц. Димка Гочева (СУ), д-р Лука Боршич (Загребски университет), доц. Ищван Боднар (Будапещенски университет и ЦЕУ), Петер Лаутнер (Католически университет „Петер Пазмани“, Пилишчаба) и Филип Карфик (Фрибурски университет).
След представянето на всяка една от частите следваше дискусия, в която всъщност се осъществяваш диалога и която представляваше действителната академична комуникация. Като модератори и дискутанти участваха д-р Павел Грегорич (Загребски университет), д-р Георгиос Караманолис (Критски университет), Мехмет Ергинел (Източносредиземноморски университет, Фамагуста) и Дивна Манолова (ЦЕУ). От СУ участваха д-р Димитър Илиев (ФКНФ), доц. Димка Гочева (ФФ), доц. Николай Гочев (ФКНФ), доц. Иван Христов (БФ), ас. Камелия Спасова (ФСлФ), Вяра Калфина (ФФ).
Семинарът завърши с представяне на една ренесансова интерпретация на Епиномис от XV век – тази на Марсилио Фичино, първия преводач на диалога на латински език. Презентацията беше направена от Зорница Радева и Богдана Паскалева (СУ).
Въпросите, обсъждани по време на семинара, бяха фокусирани предимно върху разглеждания текст, но в същото време отваряха множество алтернативни перспективи към творчеството на Платон (най-често споменаваните референтни диалози бяха Закони, Тимей и Държавата), както и към проблематиката на античната философия и филология, от една страна, а от друга – засягаха историята на естествените науки и математиката.

БОГДАНА ПАСКАЛЕВА,
ЗОРНИЦА РАДЕВА

Платон “Епиномис”, или Послепис към “Закони”, Превод Николай Гочев http://dimkasdiary.blogspot.com/2012/01/blog-post.html
За програма на форума и друга допълнителна информация посетете: http://theepinomisofplato.blogspot.com/

По време на обсъждането на  текста на „Епиномис“


2 коментара

  1. […] Епиномис – последният диалог на Платон? Текст, преводи… […]

Вашият коментар