АРУКО

Начало » НОВИ КНИГИ » Издание с материалите от юбилейната десета конференция на младите учени във ФКНФ

Издание с материалите от юбилейната десета конференция на младите учени във ФКНФ

10 Конференция на ФКНФ (29x39Издание с материалите от юбилейната десета конференция на младите учени във ФКНФ

 

В тома с доклади от последната конференция на младите учени във ФКНФ (Десета конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти от ФКНФ, май 2013, Съст. проф. д-р Димитър Веселинов. С.: УИ „Св. Климент Охридски“, 2013, 516 с.) се съдържат два текста на млади колеги от АРУКО: Димитър Драгнев представя темата „Рим в творбите на Секст Проперций и на Джовани Пасколи“ (с. 473–478), а Елина Боева – „Катул и числата“ (с. 479 – 485). В изданието са поместени и немалко други текстове на колеги от Катедрата по класическа филология, включително студенти (Анна Лазарова, Глория Бакърджиева, Снежана Антонова-Цвяткова, Тамара Петринска, Алексей Стамболов, Цветан Василев, Антон Оруш, Вероника Тонева), както и материали на колеги от други филологически специалности, които привличат интердисциплинарен интерес. В края на тома откриваме библиография на досега публикуваните в поредицата статии – добър обзорен поглед към тази успешна инициатива (ежегодни пролетни конференции и издаване на докладите от тях до края на съответната календарна година), инициирана от проф. дфн Петя Янева, член-учредил на АРУКО, по време на нейния декански мандат. В края на тази бележка предлагаме и два кратки цитата от посочените статии, с подкана за по-пълно запознаване с тях:

„Дали използването на броене и числа е вродена пресметливост, ироничен намек за търговския начин на мислене на римлянина или разпространено суеверие, което Катул е изобразил в творбите си, няма как да се установи с категоричност. Анализите могат само да допускат вероятности, но трябва да се стремят към цялостно обхващане на всеки един аспект на стихотворенията.“ (Е. Боева)

„Така в началото на ХХ в. Джовани Пасколи създава на латински език една внушителна поетична възхвала на Рим, каквато всъщност липсва в подобна форма в античната римска литература. С изкуството си да предаде личния драматизъм на персонажите, участващи в дадено историческо събитие, той успява да покаже величието на града.“ (Д. Драгнев)

НП

 

 


1 коментар

  1. […] Издание с материалите от юбилейната десета конференци… […]

Вашият коментар