АРУКО

Начало » За нас

За нас

Асоциацията за Развитие на Университетското Класическо Образование е неправителствена организация, регистрирана в София, България, по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Асоциацията е основана от група студенти, докторанти и университетски преподаватели с хуманитарно образование.

Като създаваме АРУКО, ние, неговите основатели, споделяме следните възгледи за хуманитарното и в частност за класическото образование.

– Съвременното състояние на човешката цивилизация (края на ХХ, началото на ХХІ в.) е изключително в цялата ни известна история благодарение на новите възможности за бързо и непосредствено общуване, съхраняване и получаване на информация.

– И все пак трудностите пред развитието на човека като обществено същество и пред създаването и поддържането на различни видове общества остават твърде близки до тези, които познаваме от предишните времена. Спорът за ценностите днес по същество не е различен от този, който е воден на територията на днешна Европа преди 25-28 века.

– Няма съмнение, че поддържането на човека като такова същество със средствата на размисъла, изобразяването и активната обществена практика не е прекъсвало през тези 28 века, като всяко поколение от мислители, интелектуалци, държавници и хора на изкуството e ползвало опита на предишните поколения. Тук имаме налице жива традиция – традицията на Европа и Запада.

– Поради това приемаме, че една част от съвременната образованост, осъществявана чрез своите главни институции – университетите, се състои в поддържане на съзнанието за тази традиция, без при това да се отрича достойнството на аналогични традиции от други области на света.

– В съгласие със специфичното си образование и интерес ние се стремим да поддържаме това съзнание като изучаваме и обсъждаме културното наследство на европейската античност във всичките му аспекти и като създаваме нови възможности пред това изучаване и обсъждане.

– Образованието, което прави възможно обсъждането на античното културно наследство и следва от него ние наричаме класическо. Смятаме, че това образование би било непълно и повърхностно без познаване на старогръцкия и латинския език, и че систематичното овладяване на тези езици е негова основа и сърцевина.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: