АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » три хубави новини

три хубави новини

Архив

Времето е по-скоро ноемврийско още преди средата на октомври, но ето три много хубави новини.

Първата от тях е свързана с изложбата Scripta manent, посветена на 100-годишния юбилей на катедрата по Класическа филология. Тя е открита в Университетската библиотека, в централната сграда и може да бъде разгледана до края на месец ноември. Поканата за това отправи към нас доц. д-р Невена Панова, която е една от организаторите на събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината.

Другата новина, споделена пак от доц. Панова, е, че на 6 октомври успешно е била проведена публичната защита на дисертационния труд на нашия колега Николай Шаранков на тема

Античните надписи на Дионисопол: издаване на текстовете с коментар и анализ на езиковите и ономастичните данни, като авторефератът, рецензиите и становищата за дисертацията са тук: https://www.uni-sofia.bg/…/nikolaj_stefanov_sharankov…

Това съобщение ме зарадва и успокои. В академичните среди навсякъде по света има способни и пресметливи хора, които бързо и технично написват малки и лаконични текстове, чрез които пробягват по стълбицата на научните степени и звания, както се казваше преди, или на академичните позиции и длъжности, както се казва сега. За тях те са средство за постигането на други цели – в университета и/или извън него.

Има и други колеги, които пишат дисертациите си повече от 10, а понякога и повече от 20 години, защото изследването и преподаването са целият им живот, най-голямата им страст и онова, на което са посветили душата и сърцето си. Десетилетното писане на дисертация при някои е като любовното и ревниво отношение на някои родители към единствена рожба. Старание, педантичност, прецизност, скрупульозност, хилядократни проверки, непрекъснати сверявания, десетки редакции и коректури – така правят онези, за които работата в изследователските институти и/или университетите е не само ценност, но и свръхценност. Само когато бъдат притиснати до краен предел с административни императиви, такива колеги най-после се разделят (с неохота) с любимото изследване, като с дете, което е навършило вече пълнолетие.

Затова съм щастлива, че колегата Николай Шаранков, който е един от най-известните наши епиграфи и с лекота дешифрира надписите по паметниците от изминалите исторически епохи, е вече доктор.

Браво и честито, д-р Шаранков!

*

Третата новина сподели с нас колегата Димитър Драгнев. Вчера той написа във фейсбук https://www.facebook.com/demetrius.dragnev:

В днешния 10. октомври, когато отбелязваме 44 години от основаването на НГДЕК (Национална гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“), споделям тази публикация на Маги, защото мисля, че няма как по-подходящо да отбележим този ден.Маги съвсем скромно е споделила тези хубави снимки – тя е спечелила наградата за най-добър студент по старогръцки език в своя университет Royal Holloway, University of London. Според мен това е и един подарък за цялата класическа общност на днешния ден. Високото ниво на обучение по древните езици Маги е получила в училище, развила го е в различни извънкласни занимания като Лятната школа по класически езици, подготовката и участието в международни конкурси по латински, посещение и обучение във Vivarium Novum в Италия. Разбира се, както всяко високо постижение, то е преди всичко индивидуално, като Маги и тук е показала отново силния си дух, решителност и любов към това, което прави. Браво, Маги! 🙂

Браво и честито на Маги Станилова!

Да бъде хубава новата седмица за всички!

Димка Гочева, 11 октомври, 2021 г.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: