АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » XII Международен Платонов симпозиум

XII Международен Платонов симпозиум

Архив

 

Logo-Symp12Notext-500x500

Това е логото на може би най-важното събитие за тази година за световното платонознание.

Следващата седмица в Париж от 15 до 19 юли ще се проведе XII Международен Платонов симпозиум, посветен на Парменид.

Международното Платоново общество възниква в Мексико Сити през 1986 г. като среща на учени от няколко страни, предимно от двете Америки. Тема на тогавашната среща са били късните диалози. През 1989 г. в Перуджа, Италия то става вече наистина световно и събира над 100 участници от всички континенти. Диалогът на фокус тогава е бил Федър. Оттогава насетне броят на участниците в симпозиумите никога не е бил по-малко от 200.

Уставът и регламентът на Международното Платоново Общество са приети през 1989 г., като се предвижда провеждането на един световен форум веднъж на три години и смяна на членовете на Управителния съвет и редакционните комисии на изданията на обществото също веднъж на три години. Председател винаги става онзи колега, който поема организирането и домакинството на следващия международен симпозиум. Освен световните, се случват и регионални, и национални семинари, колоквиуми и срещи, като в по-големите страни на света те са най-малко веднъж годишно.

През 1992 г. в Университета на Бристол темата беше Държавникът и тогава беше, струва ми се, единственият случай, когато четирима български преподаватели и изследователи участвахме в най-големия форум на платонистите по света, като трима имахме и доклади.

Следват: 1995 г. в Гранада, за Тимей и Критий;

1998 г. в Торонто, за Хармид, Лизис и Евтидем;

2001 г. в Йерусалим,  за Закони;

2004 г. във Вюрцбург, за Горгий и Менон;

2007 г. в Дъблин, за Филеб;

2010 г. в Токио, за Държавата;

2013 г. в Пиза за Пирът.

Предишният, единадесетият Платонов симпозиум, проведен преди три години в Бразилия, е бил за Федон.

Някои от най-интересните доклади от симпозиумите, разширени до студии, излизат в големи томове на поредица на Академиа Ферлаг в Берлин.

Издава се електронно списание за публикации, посветени изключително на диалозите, а също така сред важните, ритмично осъществявани добри дела е и това, че всяка година пожизненият вицепрезидент на МПО проф. Люк Брисон с помощта на много други изследователи от центъра Жан Пепен в CNRS публикува сравнително пълна библиография на излизащото по света.

Можете да видите годишните библиографии за периода от 2000 до 2017 г.

На сайта на Международното Платоново общество са публикувани резюмета на всички доклади на два езика, програмата на симпозиума и други подробности като разглеждането на ръкописния отдел с най-старите свитъци на Платонови диалози, с които разполага Националната библиотека на Франция.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: