АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » представяне на „Диатриби“-те на Епиктет

представяне на „Диатриби“-те на Епиктет

Архив

10394522_10208388990143571_2292204455409865457_n

Днес, 21 март, понеделник, от 17.30 часа в Зала 1 на Ректората на Софийския Университет ще бъде представен първият цялостен превод на „Диатриби“-те на Епиктет на български език,

с участието на преводача проф. дфн Богдан Богданов – дългогодишен преподавател по старогръцка литература в СУ и председател на Настоятелството на НБУ.

За първи път книгата беше публикувана миналата година от издателството на НБУ, а наскоро излезе и второ издание на превода, с нов предговор на преводача, като второто издание е на „Жанет 45“.

Събитието се организира като част от поредицата лекции и семинари на интердисциплинарния формат Phrontisterium Classicum на катедрата по Класическа филология.

***

diatribai 001

„Диатриби“-те на Епиктет се появяват за първи път на български. Чудесен превод на най-важния текст на гръкоезичната философия, създадена в римския и късноантичния контекст. Според мен, но само според мен, Епиктет е много по-възвишен като човек и много по-важен като философ от Сенека и Марк Аврелий и поотделно, и взети заедно. Беседите, или словата му, или проповедите му, както още биват наричани тези негови напътствия, са неоценими не само за разбирането на стоическата и античната философия, но и за осмислянето на мястото и предназначението на човека в този свят тук-и-сега. Съвсем малки откъси от тях има в Антологията Антична философия, но най-после българският читател може да прочете целия корпус на „Диатриби“ в превод на Богдан Богданов. „Наръчниче„-то или „Наръчник за живота“ на Епиктет в превод на Калина Гарелова беше публикуван през 2000 г. от „Кибеа“, а с публикуването на  „Диатриби“-те можем да кажем, че на български вече имаме всички най-важни произведения на стоиците от римската епоха. Съчинението е не само в превод на Богдан Богданов и с обичайния контекстуализиращ предговор от него, но е снабдено и с три ценни справочни допълнения: речник на имената, речник на античните реалии, речник на понятията и термините на стоическата, но и на епикурейската философия.

 

Димка Гочева

 

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: