АРУКО

Начало » СЕМИНАРИ » Интелектуалците през античността » За Теофраст като σχολαστικός и за възможностите на мисленето на σχολαστικός през характеристиките на понятието интелектуалец

За Теофраст като σχολαστικός и за възможностите на мисленето на σχολαστικός през характеристиките на понятието интелектуалец

     200px-Teofrasto_Orto_botanico_detail  22.03.2013г.

  С известна хронологична непоследователност на представяните теми семинарът Интелектуалците през античността предложи лекция и дискусия върху  Теофраст.

   Основен лектор беше Зоя Христова-Димитрова, чиято магистърска теза, защитена през 2003 г., се състои в превод на Метафизика от Теофраст и е под научната и езикова редакцията на Владимир Маринов.

     Темата на проведения семинар беше  „За Теофраст като σχολαστικός и за възможностите на мисленето на σχολαστικός през характеристиките на понятието интелекуталец“.

Лекторът фокусира изложението си  върху спецификата на σχολαστικός като обществена позиция, използвайки наличната информация за Теофраст като частен пример за типичен σχολαστικός. Като основна теза лекторът защитаваше твърдението, че σχολαστικός не може да бъде мислен като интелектуалец, основно поради различния културно-времеви пласт, в който се произвеждат двете явления, въпреки че двете позиции имат характеристики, които могат да бъдат припознати като общи.

След основното изложение доц. Димка Гочева направи изказване, с което разшири информацията,  изграждайки  представа за  културно-историческия контекст на присъствие на работите на Теофраст и разшири знанията за неговата научна активност.

Успоредното, равно по степен, акцентиране на лектора върху двете базови понятия интелектуалец и σχολαστικός провокира дискусия, в която анализът на една възможна дефиниция на интелектуалец взе преимущество. По-активно участие в дискусията взеха Руси Русев, който постави въпроса за възможността да се приеме единна дефиниция на интелектуалец  и Андрей Лешков, които насочи разговора към механизмите за  изграждане на школска научна традиция.

З.Д.

 

 


1 коментар

  1. […] За Теофраст като σχολαστικός и за възможностите на мис… […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: