АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » покани за Четенията през 2022 г. и за Общото събрание на 20 декември 2021 г.

покани за Четенията през 2022 г. и за Общото събрание на 20 декември 2021 г.

Архив

снимка на д-р Иван П. Петров

Уважаеми колеги,

След гласуване в електронна анкета с участието на членовете на АРУКО (за предпочитано време за провеждането на Четенията през 2022 г.) са определени датите 27 и 28 май. В анотацията за тематиката им колегите от Управителния съвет са написали:

Пети годишни четения на АРУКО 

27-28 май 2022 г.

Херменевтически лабиринти: мит, име, история

За предстоящите четения на АРУКО ви предлагаме да навлезем в херменевтическите лабиринти на едно осмисляне, простряно върху обтега между античното и модерното, дори и постмодерното: как стои въпросът с началата и обяснението на света и моделирането на света като разбираем, но и не по-малко загадъчен и подчинен на тайнството. Каква е ролята на езика и превода за разбирането и споделянето на словото през вековете. Как то стига до нас през пластовете на историята и не е ли тази история възможна през нашето собствено нейно конструиране.

Ще поставим тематичните посоки за мита и митотворчеството – антично и съвременно. Каква е основата на могъщите митологии на античността? Осъществен ли е и изобщо осъществим ли е преходът от мит към логос, стои ли винаги този въпрос за пред-разбирането, което води до изграждането на една нова теория?

Какви начала откриват древните за осмисляне на езика, речта, името и защо възниква този толкова важен и траен интерес към словото и неговите възможности да изразява и описва. Какви са условията и ръководството на успешния превод, като изкуство на   тълкуването и разбирането на един текст. Доколко преводачът и интерпретаторът е и детектив, който търси единствения и автентичен смисъл на текста.  

Какви са основните проекти за история и разбиране на историята и историческия опит от античността до днес. Коя е най-вярната история на античния свят? Доколко текстовете носят в себе си историческия пласт на своето създаване и така са артефакти на херменевтическия опит.  

Очакваме ви да споделите всичко това, което може да ни преведе през херменевтическите лабиринти като нишката на Ариадна.

Срокът за подаване на заявките за участие с включени имена, афилиация, тема и кратко резюме на български и английски език е 1 май 2022г. Можете да ги изпращате на познатия адрес: aduceorg@gmail.com.

Наближава и редовното годишно Общо събрание на Асоциацията, което ще се проведе на 20 декември, понеделник, от 18 часа в Зуум. Ето я поканата и за него:

ПОКАНА

за свикване на Общо събрание на сдружение

Асоциация за развитие на университетското класическо образование  (АРУКО)

 Управителният съвет на сдружение Асоциация за развитие на университетското класическо образование (АРУКО), на основание член 26 от ЗЮЛНЦ, кани всички членове и кандидати за членове на сдружението на редовно Общо събрание на 20 декември 2021 г., от 18 ч. при следния дневен ред: 

1. Отчет за дейността на сдружението през 2021 г.; 

2. Финансов отчет; 

3. Административни въпроси; 

4. Приемане на нови членове; 

5. Избор на нов Управителен съвет; 

6. Обсъждане на бъдещата дейност на сдружението; 

7. Разни.

Предвид променящата се епидемична ситуация и невъзможността да предвидим режима на достъп до сградите на Софийския университет, срещата ще се състои виртуално.
Ако не сте член на АРУКО и не сте получили покана, а желаете да се присъедините, моля да ни пишете на адрес aduceorg [в] gmail. com, както и да ни изпратите попълнена следната бланка.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: