АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » за наградата на проф. Бахнева и за предстоящия юбилей

за наградата на проф. Бахнева и за предстоящия юбилей

Архив

Честита нова академична година, колеги! Да сме здрави и да се виждаме в аудиториите, дано!

В групата на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО) във Facebook колегата д-р Иван П. Петров сподели тази хубава вест от Полския институт в София за награждаването на проф. Калина Бахнева:

За нас е чест и радост да съобщим, че на 30 септември, в Международния ден на преводача, проф. Калина Бахнева бе наградена от Съюза на преводачите в България със Специална награда за изключително високи постижения 🏆 – за монографията ѝ „Елада и Рим в полската литература през XIX и XX век (Избрани аспекти)“, изд. „Парадигма“ (София, 2019). Честито! 🎉📖 „Елада и Рим в полската литература през XIX и XX век“ се ражда от концепцията на великолепния български литературовед Боян Пенев и е представена на обществеността през 20-те години на миналия век. Той твърди, че историята на полската литература е свързана предимно с библейското и евангелистко духовно наследство. От друга страна, полската култура продължава не само традиционните старозаветни идеи, но и постиженията на философията и естетиката на древна Гърция и Рим. Проф. Калина Бахнева, изтъкнат полски филолог, славист, преподавател по история на полската литература в Катедрата по славянски литератури в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ намира потвърждение за горепосочените твърдения в тази впечатляваща изследователска работа.

Книгата е издадена с подкрепата на Полски институт в София .

Снимка: Литературен клуб „Перото“ .

Също така преди два дни колегата Димитър Драгнев представи съобщението за предстоящите тържества и събития, с които ще бъде отпразнуван 100-годишният юбилей на катедрата по Класическа филология: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/kalendar/100_godini_ot_s_zdavaneto_na_katedrata_po_klasicheska_filologiya_v_sofijskiya_universitet?fbclid=IwAR3Q9gOGD0H38d2oN8cFBRgs1vUcX8wzO1IhTla6fPno8o8VHvbB-0_O1ok

Софийски университет, Ректорат

През академичната 2021 – 2022 г. отбелязваме 100-годишния юбилей на Катедрата по класическа филология. Един век ни дели от успешното институционализиране на заниманията с класически езици и антична литература и култура, което позволява културно-просветната мисия, изпълнявана първоначално от класическите гимназии в България, да получи академичната си форма, а с това и съвършено различна перспектива за педагогическа и научноизследователска работа.

През есента на далечната 1921 г. в най-стария факултет на Софийския университет – Историко-филологическия, е разкрита специалността „Класическа филология“, в която влизат две катедри – по старогръцка и по латинска филология. Те са ръководени от двамата основоположници на университетските занимания с Класическа античност в България, проф. Александър Балабанов и проф. Димитър Дечев. През 1950 г. „Класическа филология“ преминава в структурата на обособилия се Филологически факултет, а след неговото разделяне на две през 1965 г. остава във Факултета по западни филологии, днес Факултет по класически и нови филологии.

Младата катедра, в която в периода между двете световни войни преподават възпитаници на най-реномираните класически институти в Европа, скоро печели международен престиж с езиковедските трудове и епиграфските изследвания на първото поколение класици, което завещава на приемниците си интереса към издирването, публикуването и интерпретацията на документи за историята на нашите земи през Античността и Средновековието. Едновременно с това започва и огромната работа по съставянето на двата речника на класическите езици – латинско-български и старогръцко-български, двете академични граматики и множество други учебници, христоматии и анотирани учебни издания на античните автори. През втората половина на XX в., на фона на общото предефиниране на хронологичния обхват и използваните методологии в преподаването на науките за Античността, българската класическа наука поделя вниманието си между традиционните изследователски полета на археологията, старата история и епиграфиката, и от друга страна – систематичния превод на старогръцките и римските автори, литературната критика и история и културологичните изследвания.

Юбилеят ще бъде отбелязан с поредица от събития. В началото на академичната година във фоайето на Университетска библиотека ще могат да се видят специално подготвени витрини и информационни пана, представящи научната продукция на Катедрата, натрупана по време на 100-годишното ѝ съществуване. Ще бъдат изложени юбилейните сборници, поредиците и периодичните издания, поддържани от Катедрата, както и избрани заглавия, които илюстрират огромната извороведска, издателска, педагогическа и преводаческа дейност на класическите филолози и приноса им към литературната история и критика, към културологията и сравнителното езикознание.

Между 20-ти и 30-ти ноември 2021 г. в Централното фоайе на Ректората ще бъде достъпна документална изложба, която ще припомни най-значимите моменти и личности от живота на Катедрата, запечатани в архивни фотографии.

На 24 ноември, в рамките на Климентовите дни, ще се проведе юбилейна сесия с участието на emeriti и настоящи преподаватели, студенти, докторанти и възпитаници на Катедрата по класическа филология.

***

Препубликувам тези съобщения тук, защото както се видя през последните часове, хубавите новини за вече станали и предстоящи събития е добре да са споделени на много и различни платформи.

Каня всички посетители на това място, които могат да споделят съобщения от интерес за нашата интердисциплинарна и многолика общност, да го правят.

Още веднъж пожелавам здраве и успех през тази учебна година на всички, които са посветили себе си на знанието, без да го изкористят.

Димка Гочева, 5 октомври


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: