АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » покана за „Федра“

покана за „Федра“

Архив

Ф е д р а

от Петър Пламенов

Режисура: Бойка Велкова

Сценография и костюми: Бояна Бъчварова

Музика: Теодосий Спасов

Хореография: Филип Миланов

Действащи лица и изпълнители:

Федра – Бойка Велкова

Тезей – Пламен Манасиев

Иполит – Михаил Сървански

Агатон –  Севар Иванов

Диотима – Петя Силянова

Театър „Азарян” 2021, понеделник, 22 март, 19 часа

Все още обичаме да разказваме стародавни истории, не само, за да си доставим удоволствие, но и за да открием истината за спасението си, поне чрез думи. Защото всеки човек е призован сам за създае от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществувание.

Пиесата „Федра”, макар и да се основава на прословутата серия митове, свързани с т. нар. „любовни отмъщения” на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци – нито на Еврипид, нито на Сенека или онзи от епохата на Класицизма на Расин. Федра е не просто покорната дъщерята на Минос и Пасифая, а силна, осъзната и пронизана от страст жена.

И макар че е съхранена основната рамка на сюжета, пиесата изследва психологията на свремения индивид.

Смелата, елегантна и дълбока режисура е на Бойка Велкова.

Авторът Петър Пламенов, един от възпитаниците на НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ”, преподавател по естетика, доцент във Философския факултет на Софийския университет, запазва своеобразието на старогръцките имена и техните скрити значения, които се превръщат в ключове за смисъла: Федра – Блестяща, Сияйна, Лъчезарна; Тезей – онзи, който носи закона, дава правилото, заповядва; Иполит – Убитият от необяздени коне, Агатон – Най-добрият, най-благородният, името на младия драматург, спечелил поетично състезание и любим ученик на Сократ, участник в прословутия „Пир”, описан от Платон и накрая, но не по важност Диотима – Веща, Знаеща, също магьосница, акушерка, позната на Сократ мъдра жена. Така героите се сдобиват със своя история, преди тази в пиесата и напомнят, че „митовете” са живи и се менят през епохите и времената. Хората обаче все още обичат да разказват стародавни истории, не само, за да си доставят удоволствие, но и за да се разпознаят, и за да открият истината и спасението си, поне чрез думи. Защото всеки човек е призован сам за създае от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществувание.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: