АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » за „Старогръцката литература“

за „Старогръцката литература“

Архив

Премиера на изданието на УИ „Св. Климент Охридски“, 2019, 5 декември 2019, библиотека Филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Невена Панова – преподавателка по старогръцка литература и председател на УС на АРУКО през предишния мандат – приветства гостите на събитието. Водещата д-р Вяра Калфина – сегашен председател на УС на АРУКО – дава думата на проф. дфн Валери Стефанов, който от няколко години, освен преподаването, успешно ръководи Университетското издателство. Според него най-впечатляващото в книгата е диалогичната форма, която разколебава образа на университетския преподавател като сух кабинетен учен. В тази книга аудиторията съвместно и в сътрудничество търси знанието в деликатно и насочващо събеседване. В тази книга има две книги: диалог и учебник. Прототипите на събеседниците са достатъчно убедителни, защото всеки от тях има своя позиция. Това е своеобразна рецептивна история, която разказва и как старогръцката литература е била възприемана през вековете. В нея се вписва и нашата, българската рецепция, от Възраждането насам. Сюжетите в книгите създават калейдоскопичен образ и на литературата, и на антична Елада. „Николай се е справил с основното предизвикателство на херменевтиката: доближава до нас исторически далечното и културно чуждото“, казва проф. Стефанов. „Книгата има и обществен заряд, обществен ангажимент: знанието е форма на обществено служене. Тази книга възпитава. Тя е инструментариум, който напуска аудиторията и понякога предава и неформалното общуване… Прилича на моралния ангажимент на Сократ, предаден в диалозите в също толкова неформална среда. Енциклопедична книга, която не натрапва своя енциклопедизъм, а разкрива истинската пайдея“. Д-р Вяра Калфина подчертава несхоластичната симпатичност на книгата, която точно съответства на маниера на преподаване на автора.

Оригиналната книга за старогръцката литература беше издадена от УИ „Св. Климент Охридски“ в началото на октомври 2019 г. Представянето на книгата-учебник-диалог се състоя на 5 декември 2019 г., като домакин на събитието беше АРУКО. Както обикновено, то е записано благодарение на колегата-математик Боил Мусев.

Книгата-учебник-диалог беше издадена в 150 екземпляра и изчерпана за два месеца. Възможно е да има допълнителен, но отново много ограничен тираж в началото на новата академична година.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: