АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » „Пътят към Тива“

„Пътят към Тива“

Архив

Аудиозаписът е от представянето на романа Пътят към Тива преди две години в Стара Загора, организирано по инициатива на Библиотека „Родина”.

Това бе третото белетристично произведение на д-р Радева, след Бонбониерата и Сезонът на Йоана, но тя е позната и харесвана и като поетеса, авторка на стихосбирките Друг ритъм (2003) и Кошерът на думите (2012).

Аудиозаписът, който можете да чуете за това изключително белетристично поетизиране на „мита на митовете“, е от мястото на представянето му – Античната улица на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Интересните интерпретации за романа там и тогава са споделени от д-р Десислава Узунова и д-р Давид Наков.

Колегите, които са написали краткото съобщение към записа в YouTube, са прогнозирали, че следващата ѝ книга вероятно ще е нова, трета стихосбирка, за която засега Музата ѝ е продиктувала 33 творби в мерена реч. Но тя ни зарадва с още един роман, вдъхновен от същия античен архетип.

Пътешествието из античния митологически свят с романовия пътеводител Пътят към Тива, издаден през 2017 г., бе осъществено благодарение на издателство „Парадигма”, за което д-р Радева работеше доскоро компетентно, съвестно и скромно, като с това помагаше за публикуването на сериозна академична книжнина у нас.

Отскоро тя е част от екипа редактори на НБКМ, а романът Пътят към Тива, предлагащ нов прочит на мита за Едип, бе последван от още един роман в същото митично лоно – Поздрави от Хадес.

Художник на кориците и на двата романа, макар и издадени от различни издателства, е Маргарита Дончева.

Очаквайте скоро отзив от доц. д-р Невена Панова за новото, за второто вълнуващо претворяване на вечните антични литературни и митологични сюжети в Поздрави от Хадес, издадено неотдавна от „Жанет 45“ в Пловдив.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: