АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » стрелата на Хераклит

стрелата на Хераклит

Архив

STRELA_n

Драматургия, идея и музикално оформление:

Петър ПЛАМЕНОВ

ПОСТАНОВКА:

Росен МИХАЙЛОВ, Петър ПЛАМЕНОВ

Хореография и изпълнение:

Росен МИХАЙЛОВ

Лирика: Петър ПЛАМЕНОВ

Музика:

Антонело де Касерта, Жан Бариер, Жан Филип Рамо, Алесандро Скарлати, Луиджи Бокерини, Карл Орф, Хенри Пърсел, Георг Фридрих Хендел, Антонио Вивалди и Георг Филип Телеман.

ПРЕМИЕРА

10 и 17 януари 2020

Театър-лаборатория Алма Алтер

СУ „Св. Климент Охридски”

Хетероподи

“Стрелата на Хераклит” е експериментален танцов спектакъл, който се опитва да преведе на сценичен език и да постигне в ярки кинетични метафори сетивна осезаемост за някои от основните философски идеи на тъмния плачещ философ-лирик Хераклит Ефески – хармония, бог, вечност, време, човек, любов, война, логос…

При това тези големи понятия ще бъдат разкрити в тяхното сложно и динамично взаимоотношение, смесвайки художествени похвати от танцовия театър, съвременните движенчески с елементи на инсталационното и акционното изкуство. Пластиката се изгражда по принципа на съвременния танц, смесвайки смело възвишено и иронично, лирическо и банално, изненадващо и познато. Кинетичният език, въпреки абстрактната си обобщеност, се опира на ярки образи и скрити алюзии към високото класическо изкуство като втъкава препратки към значими антични скулптури, ренесансови фигури и емблематични романтически визии. Поради това се търси жанровата полисемантичност на съвременната пърформанс форма.

Целта на спектакъла е да се намери пресечната точка между мисъл, движение и израз, като се събуди емоционалната памет и се предизвика екзистенциален размисъл. Хореографският език е силно пестелив, минималистичен, но зареден с неочаквани значения.

Авторите на проекта поставят въпроса дали философското познание може да се предава и постига единствено в дискурсивна среда, или то може да бъде излъчвано и усвоявано непосредствено и „поетично” чрез художественото посредничество на танца и движението, възможно ли е философията да се изтръгне от теоретичната си невъзмутимост и да се слее с чувствената актуалност на тялото?!

strela

С удоволствие споделям поканата на доц. д-р Петър Пламенов от катедрата по Логика, етика и естетика във Философския факултет, както и част от съобщението за спектакъла, който ще има две премиери:

първата е довечера, 10 януари,

а втората е следващата седмица, на 17 януари 2020 г.

в залата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ от 18.30 ч.

Димка Гичева-Гочева

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: