АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » забележителни нови книги

забележителни нови книги

Архив

ivaniliev 001

Тази книга е задължителна за богослови, класически филолози, византолози, слависти, медиевисти и най-вече за старобългаристи: монографията на д-р Иван Илиев Тълкуванието на книга на пророк Даниил от Иполит Римски в старобългарски превод.

Огромната книга е първо по рода си изследване и обхваща историята на ръкописната традиция, езиков анализ на превода и рецепцията му през следващите векове. Приложени са критическо издание по три основни преписа и речник-индекс на пълнозначните лексеми с гръцки съответствия. Безценно помагало и четиво за всички, които се занимават с превода от гръцки на старобългарски език.

Книгата е внушителна като обем: 627 страници и е елегантно издадена, на хубава хартия и с твърди корици със спомоществователството на Църковното настоятелство на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в София по проект, финансиран от МОН Scripta bulgarica. Дигитална библиотека за старобългарска книжнина.

Книгата беше представена от проф. Татяна Славова и проф. Анисава Милтенова в Аулата на Богословския факултет на 29 януари, в навечерието на празника на тримата светители  и велики архиереи: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Водещ на събитието беше проф. Омарчевски.

***

Назад към класическата античност, любознателни читатели: има ново, разширено и обогатено издание на антични философско-икономически текстове, в което преводачът д-р Георги Гочев е включил откъси от произведения на Платон, Ксенофонт и Аристотел.  Издателството на НБУ се опитва да доминира на книжния пазар у нас в издаването на текстове на антични автори, особено на историографите и философите от класическата и елинистическата епоха, като  това беше една от амбициите на проф. дфн Богдан Богданов: най-новият университет в София да бъде лидер и значително да изпревари стария в преподаването, семинарното дискутиране, при това на общоуниверситетско ниво, и издаването на най-важните произведения на античната философия и литература.

IMG08484IMG08483

IMG08481

Представянето на новото издание, което полага началото на библиотека „Агора“, беше в сряда, 11 април, в Центъра за книгата на НБУ, като в него участие взеха доц. д-р Красен Станчев, преводачът и съставител д-р Георги Гочев, който е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2016 г. за новите преводи на Държавата на Платон и Поетика на Аристотел, и преводачът на антични философски съчинения д-р Владимир Маринов, който също е преподавател в НБУ по класически езици и антична култура, и за чиито преводачески и интерпретаторски постижения можете да погледнете тук.

И тримата говориха за философско-светогледните основи на античните икономически теории и за дълбоката им фундираност в цялостното световиждане на мислителите. Откъсите от Ксенофонт и Аристотел в първото издание на антологията (в библиотека „Делос“ на издателство „СОНМ“, С., 2006 г., под редакцията на доц. д-р Николай Гочев) бяха в съпровод на есето За богатството на народите на Дейвид Хюм и размислите на Хиерокъл.  От новата подборка са отпаднали Хюм и Хиерокъл, но на тяхно място са включени откъси от преводите на д-р Георги Гочев на Държавата и Закони.

И в тази книга има речник на важни антични икономически термини, от който например, всеки може да разбере, че думата „ипотека“ идва още от онова време, и че още тогава е означавала „гаранция“. В новия променен предговор на доц. д-р Красен Станчев са подсилени акцентите за общото и различното между античното и съвременното икономическо мислене. Той подчерта, че различията в предговорите към първото и второто издание се дължат и на други обстоятелства, като например това, че през 2006 г. е работил като консултант на Световната банка в Бишкек, а сега е преподавател във Философския факултет на стария Софийски университет. И наистина, при сравняване на предговорите му в двете издания може да се види, че в предишния е наблегнал на икономическата рационалност в миналото и днес,

а в новия – на философската концепция на тримата философи, които той определя със съвременния класификационен термин „десни колективисти“.

Публикувано от Димка Гичева-Гочева, 13 април 2018 г.

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: