АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » отминали и предстоящи

отминали и предстоящи

Архив

 

 

Паничище

Отминалите летни и ранноесенни месеци влизат в календара на АРУКО с няколко събития, които не биха се случили без ентусиазма, въображението и компетентността на наши колеги от Асоциацията.
Най-обнадеждаващото и многолюдното от тях е Лятната школа по класически езици, която вече се превръща в устойчива традиция.
През това лято  от 21 до 28 август в Паничище, близо до древната Germania (дн. Сапарева баня) вече за четвърти път е проведена
 Лятна школа по класически езици. В нея са взели участие 68 души от България и Сърбия, и по един гост от Испания и Полша. Така, за три години от първата Лятна школа, провела се през септември 2014 г., в школите, организирани през лятото, а през 2016 г. и през есента, са се включили 109 души от 8 държави. Основните участници са ученици, студенти, възпитаници и преподаватели от НГДЕК „Константин Кирил Философ“ и СУ „Св. Климент Охридски“.
В дните на школата са били проведени близо 110 часа занимания, основно по латински и старогръцки, както и по други класически езици като старобългарски, библейски еврейски, арабски, староанглийски.
От блога на организатора – колегата Димитър Драгнев – разбираме, че сред четените автори са били Катул, Хораций, Вергилий, Овидий, Марциал, Хигин, Еразъм, Боден, Сафо, Парменид, Есхил, Исократ, Дука; текстове от Стария и Новия завет. Имало е и специални занимания, посветени на старогръцките епиграми, на глаголицата и разчитане на ръкописи, на графитите в Помпей, на превода от български на класически езици. Както всеки път, имало е  специални занимания, посветени на античната поезия и нейните интерпретации.

Още допълнителна информация за лятната школа и за други събития, активности и инициативи, вдъхновени от стремежа за опознаване на античността, може да намерите на блога на колегата Димитър Драгнев: vox classica Bulgariae.

 

***

21740400_10154854642325108_237174121939475162_n

Един семинар, който също вече се превръща в устойчива традиция, беше възобновен през септември. Семинарът Литература и психоанализа, който се организира от Асоциация Българско психоаналитично пространство със съдействието на колеги от ФСлФ. През тази академична година негова тема ще бъде Съблазняването. Първата сбирка се проведе на 21 септември и на нея за Пирът на Платон говориха д-р Камелия Спасова и Иван Дулов, а модератор на дискусията беше доц. д-р Невена Панова.

Дискусията отзвучава вече няколко седмици след нейното случване в библиотека Филологии – с интересни публикации в Литературен вестник на текстове от Иван Дулов и Иван Драгоев.

***

Още една хубава традиция продължава. Членове на нашата Асоциация успешно защитават дисертации и придобиват научни степени със забележителни изследвания, оценени от научни журита по достойнство. На 3 октомври пастор Венцислав Стойков, който е един от учредителите и член на първия Управителен съвет на АРУКО стана доктор след успешна защита на тема

Преводната рецепция на Библията на новобългарски език през 19 век.

Авторефератът, рецензиите и становищата за дисертацията са на сайта на ФКНФ.

***

Следващата седмица ще се проведат две големи конференции, в които ще участват много колеги-хуманитари.

По случай 125-тата годишнина от създаването през 1892 г. на катедра

Философия и педагогия в Историко-филологическия факултет на Висшето училище в София

от 25 до 28 октомври в Аулата, Зала 1 и Зала 2, и Конферентната зала на Ректората ще има академични четения и артистични прояви като част от конференцията

125 години университетска философия в България.

Подробности за участниците, програмата, темите на докладите и съпътстващите събития ще намерите тук.

***

През следващата седмица в Института за литература ще се проведе и голяма двудневна международна конференция на тема:

Средновековните славянски литератури в дигиталната ера: таксономия на термините и реален текст в ръкописите

Време: 25-26 октомври, 2017 г.

Място: Институт за литература, Шипченски проход, 52, бл. 17, голям салон, партер.

Програмата на конференцията можете да видите тук.

 

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: