АРУКО

Начало » НОВИНИ » дискусията за жанровете

дискусията за жанровете

Архив

IMG06508

IMG06509

IMG06510

IMG06511

IMG06512

IMG06513

IMG06514

IMG06515

IMG06516

IMG06517

IMG06518

В деня на пролетното равноденствие, във формата на интердисциплинарния семинар Phrontisterium classicum, в следобеда на топлия 20 март 2017 г., в една от най-красивите аудитории в Ректората и в компанията на много ентусиазирани студенти, докторанти и преподаватели от специалностите Класическа и Новогръцка филология, от МП Антична култура и литература, и от ФФ, няколко колеги ни представиха резултатите от своя труд.

Заключителната дискусия на докторантския семинар за жанровете в старогръцката литература, за тяхната същина, специфика и рецепция в следващите епохи, проведен за първи път през зимния семестър на тази академична година от доц. д-р Невена Панова, обогати всички нас.

Младите колеги-изследователи от няколко различни катедри на ФКНФ  Ева Пацовска, Елина Боева, Мина Петрова, Стефан Стефанов и Христо Тодоров ни представиха накратко своето участие в колективната работа по изследването на жанровете и провокираха много въпроси и коментари. И така както природата в нашия климатико-географски пояс всяка година се съживява с астрономическото пролетно равноденствие, така и разговори като вчерашния поддържат живота на любознателността и действително обновяват знанието за античността.

Много пъти съм си мислила колко неподходящо е наименованието „докторантско училище“ за най-висшата преподавателска и изследователска работа, която се случва в един университет. Не е хубаво точно това най-висше ниво на създаване на ново знание в академията да се принизява с такова школско наименование.

Много по-хубаво би било да наричаме съвместната и творческа работа с колегите „докторантска академия“. Разговорът с младите колеги вчера показа, че колективната им изследователска работа с доц. д-р Невена Панова е увенчана с прекрасен резултат: корпус от текстове и коментари за лирическите жанрове в старогръцката литература, които бяха обсъдени с настроение и находчивост.

Това ново поле в докторантския академичен живот не просто съхранява най-ценното от узнатото за миналото, но и създава ново знание. Само така се постига вечната мисия на университетите.

Димка Гичева-Гочева


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: