АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » довечера: Общо събрание

довечера: Общо събрание

Архив

img06155Тази вечер от 18 часа в 189 кабинет в Гълъбарника ще се проведе редовното годишно Общо събрание на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО). Ето я и официалната покана за него:

ПОКАНА

за провеждане на Общо събрание на сдружение

„Асоциация за развитие на университетското класическо образование (АРУКО)”

 

Управителният съвет на сдружение „Асоциация за развитие на университетското класическо образование (АРУКО)“ – София, на основание член 26 ЗЮЛНЦ, кани всички членове и кандидати за членове на сдружението на редовно общо събрание на 16 декември 2016 г., в 18 ч., в 189 аудитория на Софийския университет, бул. „Цар Освободител” 15, при следния дневен ред: 1. Отчет за дейността на сдружението през 2016 г.; 2. Финансов отчет; 3. Обсъждане и гласуване на промени в Устава на сдружението; 4. Приемане на нови членове; 5. Избор на нов Управителен съвет; 6. Обсъждане на бъдещата дейност на сдружението; 7. Разни.

Събранието се свиква по инициатива на Управителния съвет:

Елия Маринова (председател на УС)

Вяра Калфина (член на УС)

Владимир Маринов (член на УС)

 

Поканата е публикувана в Държавен вестник на 21 октомври 2016 г., в брой 83, с. 46.

 

 

img06156

Нашата Асоциация беше създадена на 8 март 2005 г. и оттогава до днес е може би единствената неправителствена организация у нас, регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), която е посветена на задружното изучаване и обсъждане на античното културно, литературно и философско наследство от хора, които формално са включени в различни академични и културни институции.

Поради високия академизъм на своята работа Асоциацията остава почти незабелязана от дарители и донори, само с три изключения.

Асоциацията обединява преподаватели, студенти от бакалавърски и магистърски програми, доктори и докторанти от няколко различни факултети и специалности в СУ, от НБУ и от институти в БАН, както и няколко колеги с друга практика, но убедени в ценността на изследването на античността и средновековието като основа на европейското културно развитие – с всички негови върхове, постижения и спадове.

Уставът на Асоциацията е демократичен: един и същ Управителен съвет не може да го ръководи повече от три последователни години. Досега председатели на УС са били доц. д-р Николай Гочев, д-р Петър Рогалски и доц. д-р Невена Панова.

В момента председател на УС е доц. д-р Елия Маринова от специалност Класическа филология във ФКНФ, а членове на УС са д-р Владимир Маринов от НБУ и д-р Вяра Калфина от ФФ.

За единадесетте години на своето съществуване с много ентусиазъм и малко финансови ресурси (само от членски внос и три целеви дарения за провеждането на три конференции) Асоциацията организира или спомогна за осъществяването на десетки семинари, лекции, премиери, дискусии и обсъждания на различни проблеми от античната литература, култура и философия. Някои от тях бяха част от учебния план и от академичната програма на бакалавърската и магистърската степен в специалност Класическа филология и на МП по Реторика и по Философия за неспециалисти във ФФ. Имаше събития, свързани с преподавателската работа и изследванията на колеги от Богословския факултет на СУ и на Висшия евангелски богословски институт (ВЕБИ), каквито бяха конференциите Религия и контекст, и Библия и класическа древност. Докладите от тях бяха издадени през 2009 г. в сборник със заглавие Класически и модерни измерения на религиозното откровение, под редакцията на Николай Гочев, Петър Рогалски и Чавдар Хаджиев.

През юни 2011 г. беше организиран тридневен международен семинар върху Платоновия, предполагаемо Платоновия и предполагаемо последен негов диалог – Епиномис.

А преди две седмици се проведе голямата конференция, посветена на 2400-ната годишнина от рождението на Аристотел, на която основен организатор и инициатор бяха колеги от Асоциацията.

Има няколко характеристики, които бяха доминиращи в живота на АРУКО през първите 11 години от създаването на Асоциацията: 1. демократичност на управлението; 2. отчетност и редовно провеждане на годишните Общи събрания; 3. рекламиране, отразяване и включване в работата и инициативите на всички колеги със същите или сходни професионални занимания, дори и на онези от тях, които не одобряват сдружаването на подобен интердисциплинарен принцип; 4. много голям ентусиазъм, 99% безвъзмездна доброволна ангажираност на въодушевените членове на АРУКО с организирането на премиери, семинари, дискусии и лекции; 5. липса на каквато и да било финансова поддръжка, на която се радват стотици други НПО у нас, които, обаче, се занимават с директно или завоалирано управляване на вътрешно- и външнополитическите процеси.

Ако разгледате този сайт, ще намерите много репортажи, снимки и съобщения за събития, представяния или кратки анонси на новоизлезли книги, интервюта и видеоматериали от премиери и университетски семинари.

Ако някой желае да се присъедини към нас, може да изпрати молба за членство до ръководството на УС на Асоциацията.

Асоциации като нашата оживотворяват академичните институци, защото преодоляват преградите между различните им структурни сегменти, „склерозирали учебни планове и коридорни образователни концепции“, както ги окачествяваше проф. Богданов и парализиращите йерархични таксономии.

Димка Гичева-Гочева

16 декември 2016 г.

img06158

 

 

 


1 коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: