АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » множество философски конференции

множество философски конференции

Архив

глава на философ от елинистическата епоха
експонат в новия Музей на Акропола
Колеги и приятели,
Учебната година беше открита официално в понеделник, а само за няколко седмици, при това до края на ноември в Ректората ще има няколко философски конференции.
Шест интересни академични събития, организирани от различни групи преподаватели, изследователи, учители, студенти и докторанти, които ще се проведат с домакинството на различни катедри от Философски факултет. Повечето от тях са свързани с антични мислители съвсем непосредствено или по-опосредено, затова споделям и тук съобщение, което има и на моя блог.

Първата от тях ще се проведе днес, 6 октомври. По инициатива на катедра Философия и на преподаватели от Националната Априловска гимназия ще бъде отбелязана 100-ната от кончината на физика, математика, философа-платонист и държавник Иван Гюзелев. Конференцията в негова памет се нарича Абсолютното съзнание. Програмата е тук:
https://ivangyuzelev.wordpress.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-2016/
(Много интересен учен, който според мен за сетен път показва, че умът, запленен от геометрията и математиката, задължително във философските си полети лети из Платоновите пространства, но това е само моето мнение. На конференцията ще бъдат представени много други гледни точки и интерпретации.)

На 15 и 16 октомври ще се проведе национална конференция, организирана от катедрата по Реторика: История на реториката. 2400 години от рождението на Аристотел и Демостен. Програмата ѝ ще очакваме тук: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/kalendar/konferenciya_istoriya_na_retorikata

На 21 октомври от 14 часа в зала 1 ще се проведе уъркшоп по феноменология, организиран от Българското феноменологично общество. Новини за нея очаквайте на сайта „Касталия“ на доц. д-р Иван Колев.

На 3 и 4 ноември в Зала 2 ще се проведе още една конференция, инициирана от катедрата по Философия. Тя е по проблемите на субектната онтология и е наречена Човекът – свободен и несвободен. Тя е посветена на 70-та годишнина от рождението на проф. дфн Александър Андонов. Повече за нея вижте на специално създадения сайт:
http://freedom-non-freedom.weebly.com/

На 14 ноември катедрата по История на философията организира Научна конференция Лайбниц – 300 години безсмъртие. Вижте анонс за нея тук:
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/filosofski_fakultet/novini/nauchna_konferenciya_lajbnic_300_godini_bezsm_rtie

Последно от шестте големи събития, които ще се случат само за два месеца в Университета, ще е голямата тридневна конференция Предизвикателството Аристотел. Всичко, което искате да научите за нея, ще се появява като новини на сайта ѝ:
https://aristotlesofia.wordpress.com/

информационно табло в парка на Ликейона, който в античността е бил далеч, но сега е в центъра на Атина – на крачка от сградата на Министерския съвет и Народното събрание на република Гърция, на 250 метра от площад Синтагма
Димка Гочева

1 коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: