АРУКО

Начало » НОВИНИ » КОНФЕРЕНЦИИ » три разказа от Петрус Алфонси

три разказа от Петрус Алфонси

Архив

В новия брой 2 на „Литературен вестник“, 14-20.01.2015 г., има много интересна публикация: три разказа на Петрус Алфонси от произведението Disciplina Clericalis. Веднага си признавам, че до съвсем скоро не бях чела и даже не бях чувала за този необикновено интересен автор, писал на латински в началото на XII-ти век, който е бил и теолог, и личен лекар на Алфонсо Първи, крал на Арагон и Навара, и астроном, и полиглот, и оригинален писател.

За първи път чух за него от чудесния доклад на колегата Елина Боева по време на голямата международна филологическа конференция, която се проведе в началото на ноември миналата година в нашия Университет.

Този много интересен автор и човек с разностранни таланти и дарби, изглежда поне досега не е бил превеждан и не е много популярен у нас. За това е чудесно, че освен трите разказа от него, публикувани в „Литературен вестник“, преводачката Елина Боева е написала много голяма колонка с подробна информация за него като сефарадски евреин, наречен Мойсей, за заниманията му с богословието на Свещеното писание на Стария завет, при това в арабския ал-Андалуз, за перипетиите му през различни вери и изповедания, за приемането на християнството, към което той се обръща на почти 40-годишна възраст, и за ролята на еврейската общност в Испания като медиатор между арабския и християнски свят през вековете от VIII-ми до XII-ти.

Разказите, които тя е подбрала за вестника, после са вдъхновили Бокачо и Сервантес… но, нека да не издавам всичко, за да бъде интересно на читателите да ги прочетат.

Да благодарим на Елина за публикацията и нека да си пожелаем скоро да се насладим като читатели на нейната магистърска теза за Петрус Алфонси!

д.г.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: