АРУКО

Начало » СЕМИНАРИ » Открит семинар 2012/2013 » Ритуални аспекти на митологичните мотиви за насилствена смърт в древногръцки културен контекст

Ритуални аспекти на митологичните мотиви за насилствена смърт в древногръцки културен контекст

Advertisements

Асоциация за развитие на университетското класическо образование (АРУКО)
ОТКРИТ СЕМИНАР 2012/ 2013

На 26. 09. 2012г. се проведе първата сбирка от открития семинар на сдружението за 2012/ 2013, на която д-р Вяра Калфина представи дисертационния си труд –  “Ритуални аспекти на митологичните мотиви за насилствена смърт в древногръцки културен контекст”.

д-р Вяра Калфина, Софийски университет
  Разказите за насилствена смърт, в които може да се провиди ритуален смисъл, са изключително многобройни в старогръцката литература и иконография. Затова и опитите за обобщаването им в рамките на един мотив или сюжетна група тръгват по несмелите трасета на класификацията. Генерализиращите схеми изброяват мотива за ритуално убийство, човешко жертвоприношение, ритуална саможертва на пълководеца, ритуално самоубийство и пр. Анализът на подобни класификации неминуемо предизвиква у съвременния изследовател ако не критичност, то  поне скептичност. Затова и разсъжденията върху ритуалните аспекти на различни разкази за насилствена, неестествена смърт се отклоняват от предложените схеми, допълвайки ги с неизследвани фабули. Любопитно в изследвания проблем се вписват разказките за насилствена (или неестествена) смърт на младеж или девойка, довела до установяването на несъществувала по-рано култова практика или топонимна промяна, както и близко свързаният с тях мотив за необратима метаморфоза на човек в обект от живата или нежива природа.

Аруко семинар 26.09.2012г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: