АРУКО

Начало » СЕМИНАРИ » Открит семинар 2012/2013 » От култа към хероя към култа към светеца в балканските земи на юг от река Дунав (III – VII в.)

От култа към хероя към култа към светеца в балканските земи на юг от река Дунав (III – VII в.)

MI     Поредната сбирка на открития семинар на АРУКО продължи с доклада на д-р Милен Иванов „От култа към хероя към култа към светеца в балканските земи на юг от река Дунав (III – VII в.)”. В доклада си д-р Иванов представи резултатите от научните си изследвания, изложени в неговата докторска дисертация, защитена в Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките на 27 юни 2012 г.
Основавайки се на комплексна интердисциплинна методика авторът анализира прехода, който се извършва от култа към хероите на древността към култа към християнските светци през периода от III до VII в. върху земите, населени в древността от траките, южно от р. Дунав. Лекторът изложи и аргументира тезата, че религиозната трансформация, която се осъществява на основата на универсалните ценности и на асоциативното мислене, се извършва както по пътя на антагонизма и разрива – на официално, канонично равнище, – така и по пътя на приемствеността – на народно, фолклорно ниво. Беше направен изводът, че представеното изследване може да се смята за посветено и на културния и религиозния синтез въобще, и на непреходните образи, идеи, ценности и модели на поведение в историята на културата и на религиозността.
Последващата дискусия беше активирана от въпросите, зададени от д-р Вяра Калфина към лектора. Основен акцент в нея беше обсъждането на мотивите за избор именно на научното понятие „херой” във формулировката на дисертацията, сравнено с по-общото понятие „герой”. Интерес за по-мащабно обсъждане предизвика приведената идея от лектора, че една от причините за претопяването на траките сред останалото население на Балканския полуостров е липсата на тяхна автентична писменост и книжовност, които да способстват за по-пълноценното и трайно съхранение на тяхната културно-историческа памет и етносна идентичност.

Цялата лекция може да бъде гледана и слушана  на  канала на специалност Класическа филология в Youtube.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=O3na8vzvlmY&list=PLVv1za1T72FMEB85LSDJ5VSKdkgJk-amu

 


2 коментара

  1. […] От култа към хероя към култа към светеца в балканските … […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: