АРУКО

160px-Quintus_Horatius_Flaccus17.05.2013г.

Horatius urbanus
На 17. май в 185. аудитория на СУ се проведе поредната сбирка на семинара „Интелектуалците през Античноста“. Д-р Вяра Калфина от Катедрата по класическа филология предложи своите мисли по темата „Horatius urbanus”, последвани от обичайната оживена дискусия.
Доц. Николай Гочев откри сбирката, като сравни поета Хораций с Пиндар, тъй като творчеството и на двамата представлява една своеобразна енциклопедия на древния свят. Доц. Гочев каза, че вижда известни противоречия в творбите на римския поет, но като цяло може да се заключи, че той е доста загрижен за Рим, дори по-загрижен от Цицерон и като доказателство приведе шестнадесетата епода, в която Хораций призовава римляните да се отправят на Запад през океана.
Д-р Вяра Калфина каза, че в прегледа си ще подходи хронологично, но без да засяга одите, в които темите са прекалено фрагментирани. Тя представи накратко биографията на поета, след което премина към разглеждането на еподите, като отбеляза специално някои, в които ясно личи влиянието на Тиртей и на Вергилий. Тя изтъкна и призивите на поета към ученост и познаване на литературата.
Д-р Калфина концентрира вниманието си върху сатирите, на които поетът сам е обръщал специално внимание с цел развиването на нов, специфично римски жанр. Тя спомена, че от тези творби е видно, че Хораций добре е познавал както елинистическата диатриба, така и Законите на дванадесетте таблици, а освен това добави, че именно в този жанр римският поет е urbanus, тъй като само в града може да се създаде специфичната среда (творбите трябва да имат своя обект) за възникването му.
Д-р Калфина посочи, че Хораций не принадлежи към никоя философска школа, а у него се наблюдава едно постоянно лутане, бягство от него самия, което го превръща в творец. По време на дискусията доц. Димка Гочева подкрепи това мнение и представи една по-обща картина, в която Хораций беше поставен в контекста на философските противоречия между Зенон и Епикур. Беше отбелязана и връзката на автора с по-късните произведения на Овидий и Сенека.

Димитър Драгнев

Цялата лекция може да бъде гледана  на адрес:  https://www.youtube.com/watch?v=xJblL_1eYOU


1 коментар

  1. […] Horatius urbanus […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: