АРУКО

  

 sofist2

25.01.2013г.

  Втората сбирка от семинара „Интелектуалците през античността“ беше фокусирана върху дейността на софистите. Основен лектор на събирането беше доц. д-р Димка Гочева. Тя представи различни възможности за осмисляне на софистиката като явление, базирайки се на не малко извори.  Подчертано доц. Гочева изрази и позицията, че говоренето за софистиката е своеобразен генерализиращ подход към осмисляне на дейността на отделните личности, известни като софисти,  и предложи като по-подходящо да се приеме обсъждането само на софистите. 

   Освен обичайното присъствие на членовете на  Асоциацията   темата на семинара привлече за слушатели и други специалисти и обучаващи се  от различни направления, които участваха активно в дускисиите. Един от  най-редовните членове на АРУКО, Михаил Шиндаров, се включи дори и с писмен коментар по темата. Гост на семинара беше проф. Василка Тъпкова.

       Основните акценти, около който се образуваха дискусиите, бяха свързани с анализ на спецификата на дейността на софистите, очертавайки два основни ракурса на нейното възприемане – като преподаване на реторически похвати, помагащи в спор, и като опит за налагане на учение, предлагащо нещо повече от техника за словесна аргументация.

З.Д.

Снимки:

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: