АРУКО

Начало » СЕМИНАРИ » Интелектуалците през античността » Сократ и Сократовият кръг

Сократ и Сократовият кръг

170px-Socrates08.02.2013г

         Поредната сбирка от семинара Интелектуалците през античността беше посветена на  личността на Сократ и хората, които свидетелствата представят като пребивавали в негово обкръжение.

         Лектор  беше д-р Невена Панова, чиито дългогодишни занимания са свързани в значителна степен с анализ на образа на Сократ, предаден чрез Платоновото творчество. Водещ на настоящото събиране беше доц. д-р Димка Гочева.

     В първата част от семинара д-р Панова представи различни прояви на Сократовото поведение в търсене на възможността те да бъдат мислени като реакция,  идваща от приемането на интелектуална позиция. Лекторката представи и богат набор от текстови свидетелства, даващи материал за размисъл, както върху собствено Сократовото поведение и вписването му в образа на интелектуалец, така също и върху непосредствените реакции на съвременниците му към това поведение (освен препратките към по-популярните свидетелства на Платон, Ксенофонт и Диоген Лаерций, тя представи и няколко интересни разказа от Клавдий Елиан).

        В дискусионната част от семинара доминираха две централни теми – цялостното анализиране на Сократ като образ и осмислянето на  интелектуалеца като явление.

     Интригуващата и противоречива, от гледна точка на свидетелствата за нея, фигура на Сократ  възбуди оживена дискусия, в която се включиха различни по тип прочити и тълкувания на поведението му. Особен интерес предизвика професионално-психиатричният коментар на състоянието, в което изпада Сократ, според свидетелствата, влизайки в контакт с  даймона, направен от д-р Николай Михайлов, който беше гост и  участник в дискусията. Интерес предизвика и допълването на доц. Димка Гочева към лекционната част от събитието, че  Сократовите кръгове всъщност  са два, а за развитието на някои от неговите ученици не можем да кажем, от съвременна гледна точка, нищо добро, което от своя страна проблематизира статута му на преподаващ правилното знание.

     Анахроничната (термин, който въведе проф. Николчина в дискусията) употреба на понятието интелектуалец в античен котекст също породи дискусия, свързана най-вече с анализа на ролята на интелектуалеца в съвременността и възможността да търсим подобна позиция във времето на Сократ.  Интересно беше изказването  на доц. Герджикова, че интелектуалецът е човек, който неизменно се свързва с политическото в настоящето и е натоварен с обществени очаквания към него за задължителна реакция на политическите събития.

 З. Д.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: