АРУКО

Начало » СЕМИНАРИ » Интелектуалците през античността » Аеди, рапсоди, колесничари и пълководци в “Ион” на Платон

Аеди, рапсоди, колесничари и пълководци в “Ион” на Платон

imagesCARN3EXH

    Този път семинарът Интелектуалците през античността предложи на посещаващите го една философско – литературоведска интерпретация  на конкретен Платонов текст.
Диалогът “Ион” беше представен от д-р Камелия Спасова, чийто интерес към Платоновото наследство е професионално засвидетелстван и от мястото, което заема Платоновата драматургия в дисертационното й съчинение – Събитие и пример в порядъка на дискурсите за литературата. Проблемът за образцовата творба.
  Д-р Спасова представи детайлен анализ на целия диалог, като постави основен фокус върху фигурата на рапсода. Лекторът направи и множество препратки към други централни Платонови произведения. Особено полезно за аудиторията беше оригиналното наблюдение на д-р Спасова, добито чрез съпоставяне на тезата на Платон в “Държавата”, за йерархичната структура на човешките души с претенцията на поета, изразена в “Ион” за прескачане на определения за него онтологически ред и преминаване в по-горно от зададеното ниво. Това наблюдение, само по себе си, демонстрира своеобразното проблематизиране на онтологическия статус на самия поет в рамките на Платоновите текстове.
Дискусията, която последва, покри тематично акцентите, съдържащи се в диалога.
Особено внимание бе обърнато на темите за зависимостта на рапсодичната практика от Музата, и за изясняване на същността на ποίησις и спецификата на τέχνη като понятия. Д-р Панова наблегна на описанието на външния вид на распода в самото начало на диалога, отправяйки се оттам към търсените в рамките на целия семинар  белези  на позицията, заемаща нишата на интелектуалеца, в обществото във времето на Платон и изобщо.

Можете да видите видеоматериал на цялата лекция на: https://www.youtube.com/watch?v=v9lE2HJKxOA

З.Д.


2 коментара

  1. […] Източник: Аеди, рапсоди, колесничари и пълководци в “Ион” на Пла… […]

  2. […] Коментар на Зоя Димитрова върху семинара Интелектуалците през античността в сайта на АРУКО. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: