АРУКО

Начало » НОВИ КНИГИ » Още един том от Успоредните животописи на Плутарх

Още един том от Успоредните животописи на Плутарх

plutarch От тази седмица по книжарниците вече се разпространява най-новият преводачески подвиг на колеги от катедрата по Класическа филология.
Още един том от Успоредните животописи на Плутарх. С., 2013. Издателството е „Ерго“. Библиотеката е Libri legendi. Оформлението на книгата, както и на Еврипид. Трагедии. С., 2012, която излезе в същата поредица на това издателство в превод на Доротея Табакова и Тамара Петринска, отново е на художника Иво Рафаилов.
И така, новият огромен том на Плутарх предлага като начало на българския читател животописите и техните съпоставки на Ликург и Нума, и на Солон и Публикола, в превод на доц. д-р Невена Панова, която  е трети председател на УС на АРУКО. После следват жизнеописанията и паралелите между тях на Кимон и Лукул, които, както и последните две – на Фокион и Катон Млади – са преведени от д-р Драгомира Вълчева – изтъкната преводачка на художествена литература не само от старогръцки, но и от новогръцки. Животописите и сравняването им на Темистокъл и Камил, както и на Никий и Крас, са превод на проф. дфн Мирена Славова – ръководител на катедрата по Класическа филология във ФКНФ.
Изданието е издържано в духа на традиционния класически перфекционизъм и има достатъчно подробни обяснителни бележки.
Както и преводът на Трагедии на Еврипид, публикуван през 2012 г., книжното тяло е облечено в красива картонена корица, която на предната вътрешна сгъвка предлага информация за автора, а на вътрешната сгъвка откъм гърба е кратката анотация на съдържанието. На гърба, както и при Трагедии на Еврипид, има откъс от едно от произведенията.
Тази поредица е под редакцията на Мартин Христов и излиза с подкрепата на Програма „Култура“ 2007-2013 на Европейския съюз.
Освен всичко останало, тези прекрасния издания се предлагат на цени, достъпни и за студенти, и за докторанти.
На добър час на изданието! Да са живи и здрави всички, които участват в създаването на тези ценни издания!

Димка Гочева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: